събота, 30 март 2013 г.

"ЗАКОН ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА МЛАДЕЖ"






((1)Държавен вестник, год. LXIII, бр. 18, 25. 1. 1941 г. ; в: Поппетров, Н. - "Социално наляво, национализмът-напред". С., 2009 г., с. 807-814
(2) Д-р Шейтанов, Н. ; Памукчиев, Найден - "Великобългарска младеж. Проблем, организиране, насоки"., Изд. Т. Ф. Чипев, С., 1941 г., с. 180-190)




У К А З

№ 3


 НИЕ БОРИС III

С Божия милост и народната воля

ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ



Обявяваме на всички Наши поданици, че XXV-то обикновено Народно събрание, през втората си редовна сесия, в 37-то заседание от 29 декемврий 1940 година, гласува и прие,

Ние утвърдихме и утвърждаваме следния




ЗАКОН

ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА МЛАДЕЖ 


ГЛАВА I. Наименование, цел и средства

Чл. 1. Създава се организация на българската младеж под името "Бранник"

Чл. 2. Целта на организацията е да възпита и обучи българската младеж за вярна служба на царя, Родината, държавата и народните ни стремежи, като:

а) укрепява и засилва у младежта чувството на чест, вярност, родолюбие и народностна гордост и създава у нея единомислие и български светоглед;
б) укрепява и засилва у младежта съзнанието за дълг към службата, която изпълняват, дълг към ближния и към семейството и върховния дълг към народа и държавата;
в) укрепя и засилва у младежта съзнанието, че всички веществени и духовни блага, които тя притежава, ги дължи преди всичко на народа си и на българската държава и че с тези свои блага тя трябва да им служи;
г) укрепя и засилва у младежта любов и преданост към българската държава и я учи да се бори срещу всякакви чужди и разрушителни учения, влияния и домогвания, отслабващи държавата и увреждащи народностните ни стремежи;
д) приучва младежта към скромен живот и към сурово, доблестно и смело изпълнение на дълга и развива у нея религиозен дух и вярата в Бога;
е) подпомага правилното телесно развитие, покачването на телесната издръжливост и обучава младежта в здравни навици и особени сръчности;
ж) дава предварителна подготовка на младежта с оглед на службата във войската;
з) съдействува за саморазвитието и културното развитие на младежта;
и) в особеност за девиците - създава съзнателна българка, вдъхновена от призванието си за бъдеща майка и гражданка.

Чл. 3. За постигане на означените в чл. 2 цели организацията си служи: с телесни упражнения, спорт, строево и предказармено обучение, полски занимания, народни и други игри, битови прояви, физически труд, сръчности, санитарии, санаториуми, излети, пътувания, стануване, самодеен организационен живот, младежка обществена дейност, специална дейност за девици, беседи и др.

Чл. 4. Организацията "Бранник":

а) Ръководи и надзирава работата с младежта в смисъла на посочените по-горе насоки във всички училища (държавни - освен училищата на Министерството на войната, общински, обществени, частни и пр.) и във всички младежки оганизации от какъвто и да било характер и които са създадени за каквато и да било цел.
б) Проучва и се произнася по въпроси, свързани с възпитанието и обучението на младежта в смисъла на тоя закон.

Чл. 5. Организацията работи в съдействие с всички съответни държавни, общински и обществени органи и институции.

Чл. 6. В организацията "Бранник" членуват доброволно всички незадомени млади българи от двата пола на възраст от 10 до 21 година.
Министерският съвет може да постанови членуването в "Бранник" да бъде задължително за известни места, възраст, групи и др.
Студентите и други учащи се, неотбили военната си служба и незадомени, могат да членуват в организацията до 30-годишна възраст.

Чл. 7. Никой младеж не може да членува в организация, неодобрена от Организацията на българската младеж, създадена по тоя закон.

Чл. 8. Членуването в организацията "Бранник" е пряко и непряко.
Прякото членуване се извършва в създадени от "Бранник" училищни и извънучилищни дружини.

Чл. 9. Дейността на извънучилищните дружини се ръководи и надзирава направо от организацията "Бранник".
Дейността на училищните дружини се ръководи и надзирава от организацията "Бранник" чрез службата за телесно възпитание в Министерството на народното просвещение и на съответните служби в другите министерства, имащи училища, с изключение на Министерството на войната.
Дружините на организацията "Бранник" са устроени и обзаведени по такъв начин, че в тях да може да се проведат всички задачи и цялата програма на организацията.

Чл. 10. В някои места в зависимост от обстоятелствата и условията и по решение на управата на организацията дружините на "Бранник" могат да бъдат смесени за училищна и извънучилищна младеж. Такива смесени дружини работят по особен правилник.

Чл. 11. Непряко членуване става чрез членуване в някоя организация, приета за колективен член на организацията "Бранник".

Чл. 12. За колективен член на организацията "Бранник" може да бъде приета всяка организация, работеща с младежи от 10 до 21-годишна възраст или учащи се до 30 години, която провежда изцяло задачите на организацията "Бранник" и изпълнява нейната програма чрез нейни органи или чрез органи, одобрени от нея.

Чл. 13. Приемането на колективен член в "Бранник", става чрез обосновано писмено искане, представено в управата на "Бранник", с решение на Главния щаб, одобрено от главния ръководител на организацията.

Чл. 14. Заниманията на преките и непреките членове в организацията се водят два пъти седмично в определени часове и един път месечно целодневно. Тези занимания се водят с учащите се в извънучебно време. Целодневните занимания не могат да увреждат надниците и заплатите на извънучилищната младеж.
Програмите в учебните заведения се приспособяват така, че да оставят за занятия в "Бранник" или в колективните членове по два свободни полудни в седмицата.

Чл. 15. Младежите, които участвуват в организацията "Бранник" и в колективните й членове, имат следните предимства:

I. За редовите членове:
а) безплатни медицински прегледи и безплатно лекуване на всички вреди и болести, добити през време на членуването в организацията;
б) вписването на редовното членуване във всички видове учебни и др. свидетелства;
в) предпочитане при назначение на държавна, общинска и обществена служба;
г) предпочитане при получаване на държавни, общински и обществени стипендии.

II. За отличилите се редовни членове:
а) предпочитане при постъпване във всички видове учебни заведения;
б) предпочитане при постъпване във военни школи;
в) вписване на отличията във всички издадени на младежа свидетелства;
г) облекчения във военната служба.

III. Грижи за настаняване на работа за ония членове на организацията, които са бедни и са участвували най-малко две години в организацията или са били в нея само една година, но са се отличили през това време, а също така и за завършили успешно членуването си в организацията.

ГЛАВА II. Устройство. 

Чл. 16. Организацията "Бранник" е юридическо лице и е непосредствено подчинена на министър-председателя.
Начело на организацията стои главен ръководител.

Чл. 17. При организацията се образува Главен щаб, който проучва и се произнася по текущи дела, провежда цялата служба на организацията и извършва надзора над цялата българска младеж под ръководството на главния ръководител.

Чл. 18. Главният щаб е съставен от началниците на службите при организацията, началника на службата за телесно възпитание в Министерството на народното просвещение, представител на Учебния отдел при щаба на войската и от двама представители на колективните членове, които членове ще бъдат посочени от Главния щаб, и един представител на организираната софийска младеж.

Чл. 19. При организацията се създава още и Висш съвет, съставен от членовете на Главния щаб, представители на министерства, имащи училища ( освен Министерството на народното просвещение, което има свой представител в състава на Главния щаб), от представители на организации, работещи с младежи, които организации ще бъдат посочени от Главния щаб, и от вещи лица, назначени от главния ръководител на организацията.
Висшият съвет се председателствува от главния ръководител на организацията.
Висшият съвет е съвещателно тяло и се занимава с проучвания, които се възлагат от Министерския съвет или от организацията "Бранник", и дава мнение по поставени му по същия ред въпроси.

Чл. 20. Организацията има следните служби:

а) отделение "Организационно";
б) отделение "Учебно"
в) Отделение за колективните членове, за организациите, работещи с младежи, и за телесно възпитание и спорт;
г) отделението "Счетоводно-домакинско";
д) отделение "Здравно".

Устройството и работата на отделните служби се уреждат с нарочен правилник, изработен от управата на организацията, одобрен от Министерския съвет и утвърден с указ.

Чл. 21. Главният ръководител на организацията се назначава с указ по представление на Министерския съвет, взет въз основа на доклад на министър-председателя, и има общото ръководство по организиране на българската младеж; нему е подчинен целият личен състав и всички служби на организацията "Бранник" и му е поверена грижата по изпълнението и приложението на тоя закон.

Чл. 22. Подробното устройство на организацията "Бранник" и на поделенията й, униформата, йерархията, отличията, дисциплинарните задължения на членовете, отчетността, програмите за работа в отделните насоки на дейност, общите програми и други се определят в особени правилници.
Тези правилници се изработват от управата на организацията, одобряват се от Министерския съвет и се утвърждават с указ.

Чл. 23. Нарежданията за дейността на "Бранник" в учебните заведения при различните министерства, издавани от управата на организацията "Бранник", се изпращат от главния ръководител до съответното министерство чрез министър-председателя.

Чл 24. Младежки организации, в каквато и да било форма и с каквато и да било цел, създадени при други министерства и ведомства освен при Министерството на войната, се ръководят и надзирават в цялата им дейност от управата на организацията "Бранник".

Чл. 25. Никой съюз и сдружение нямат право да образуват младежки организации или младежки секции без разрешение на управата на организацията "Бранник". Всички тези организации се контролират от нея.
Управителните тела на всички колективни членове, както и на всички други младежки секции при други организации и т.н., се утвърждават от министър-председателя.

Чл. 26. Всяка организация, работеща с младежта, е длъжна да възприеме в програмата си и да проведе начин на работа и занятия, предложени от управата на организацията "Бранник".

Чл. 27. В изграждането и поддържането на организацията "Бранник" са длъжни да сътрудничат всички български граждани, държавни и общински учреждения и власти, както и всички професионални и други обществени организации.

Чл. 28. Всички детски и младежки игрища, общежития, трапезарии, станове, летовища, учредени по частен и обществен почин, се намират под надзора на организацията "Бранник" и са длъжни да се съобразяват с установената от управата на организацията възпитателна програма, като назначават съответни подготвени ръководители.

Чл. 29. Чиновниците при организацията, школата и щатните ръководители от поделенията на "Бранник" са държавни служители и се назначават и уволняват от министър-председателя по доклада на главния ръководител на организацията "Бранник" по доклад на Главния щаб.

Чл. 30. Държавните служители и служителите в общинските и автономни учреждения, на които съгласно закона, правилниците и наредбите бъдат възложени от главния ръководител на организацията постоянни или временни задачи във връзка с приложението на Закона за организиране на българската младеж, са длъжни да изпълняват така възложените им длъжности и задачи като неразделна част от редовната им служебна дейност.
Часовете за обучение и възпитание в организацията "Бранник" за тези служители и учители се признават за редовно служебно време и редовни часове.

Чл. 31. Чиновниците в организацията "Бранник", школата и щатните ръководители на организацията могат да запазят участието си в Посмъртната и спомагателната каса при Министерството на народното просвещение.

ГЛАВА III. Ръководители.

Чл. 32. Обучението и възпитанието на младежите в организацията "Бранник", както и ръководенето и надзорът на занятията и работата в колективните членове и други организации на младежта, се поверява на ръководители, минали специална за целта школа и издържали установен от управата на "Бранник" изпит.

Чл. 33. За подготвяне на ръководители в школата могат да бъдат прети и се предпочитат лица с проявени качества и дейност в съществуващите при влизането на този закон в сила младежки организации, лица, проявили се в същия смисъл в самата организация "Бранник" или в някои от колективните членове на "Бранник", лица от запаса на войската или от войската и учители, предимно по телесно възпитание.

Чл. 34. Школата за ръководители се създава при организацията "Бранник" със съдействието на Министерството на народното просвещение, Министерството на войната и Университета.
Програмата за работа и бюджетът на школата, както и необходимите правилници се изработват от управата на организацията "Бранник" по установения ред.

ГЛАВА IV. Материална издръжка.

Чл. 35. Организацията "Бранник" се издържа от:

а) суми, предвидени в държавния бюджет;
б) суми, предвидени в бюджетите на общините;
в) такси за членски карти и значки; тези такси са задължителни за всички членове на организацията "Бранник", с изключение на бедните;
З а б е л е ж к а: Правото на бедност се установява от общините.
г) по 1 лев на тон въглища от държавните и частни каменовъглени мини;
д) таксите, получени по чл. 12 от Закона за физическото възпитание на българската младеж;
е) постъпления от организационни начинания и публични прояви;
ж) от частни дарения, завещания, помощи и др.

Чл. 36. Бюджетът на организацията "Бранник" се съставя от Главния щаб и се утвърждава от Министерския съвет по доклад на министър-председателя.

Чл. 37. Упражнението на бюджета, контролата и отчетността на организацията "Бранник" и на нейните поделения се извършва съгласно с особен правилник, утвърден от Министерския съвет по доклад на министъра на финансите, а окончателното отчитане става пред комисия, състояща се от един представител на Върховната сметна палата, един представител на Министерството на финансите и началника на Бюджето-контролното отделение в Министерството на народното просвещение. Тази комисия след преглеждане на сметките представя своя доклад чрез главния ръководител на "Бранник" на министър-председателя за одобрение от Министерския съвет.

Чл. 38. Организацията "Бранник" и нейните поделения и колективни членове се ползуват безвъзмездно от всички открити и покрити обществени места и сгради, които се намират в собственост или са предадени за използуване от училища, читалища, организации за телесно възпитание и други подобни, но с оглед да не се вреди на тяхното непосредствено предназначение. Редът за ползуването им се установява от управата на "Бранник".
Организацията "Бранник" има всички права на организация за телесно възпитание.

Чл. 39. Всяка община е длъжна да отдели от мерата си или да отчужди от частни имоти за организацията "Бранник" необходимите места за игрища, салони, туристически домове, хижи, плавални и да ги устрои.

Чл. 40. Имотите и книжата на организацията "Бранник" и нейните поделения, както и колективните членове, се освобождават от всякакви държавни и общински данъци, акциза, герб, берии и мита.

ГЛАВА V. Наказателни разпореждания.

Чл. 41. Който по какъвто и да било начин пречи на дейността на организацията "Бранник" се наказва с глоба от 100 до 3000 лева.

Чл. 42. Който при задължителност на членуване без законни причини се отклони от дружините на "Бранник" или на някои от колективните му членове се наказва с глоба от 100 до 1000 лева.

Чл. 43. Глобите по предходните членове се налагат от главния ръководител на "Бранник" с наказателно постановление въз основа на акт, съставен от органите на "Бранник". Наказателните постановления, с които се налагат глоби от 500 лева, подлежат на обжалване по реда в глава V, книга VI от Закона за наказателното съдопроизводство.
Глобите, наложени по този закон, се събират от държавния бирник, съгласно Закона за събиране на преките данъци.
Глобите, наложени на малолетни, се събират от родителите им.

ГЛАВА VI. Допълнителни разпореждания.

Чл. 44. Прилагането на този закон за разните селища, възрасти, пол и категории става на етапи, обявявани с постановление на Министерския съвет по доклад на главния ръководител на организацията "Бранник", и то след привършване на подготвителните работи.

Чл. 45. Този закон отменя всички закони и правилници, които му противоречат.


Няма коментари:

Публикуване на коментар